Klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Domowa wersja

Składniki

  • mięso mielone wołowe- może być dowolne- 50dag
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta garść
  • czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • chili/ pasta chili lub pieprz
  • musztarda łycha
  • koperek mały pęczek
  • mąka do obtaczania i zagęszczenia
  • woda 1/3 szkl
  • olej do smażenia
  • Cebula

Przygotowanie

  1. Wszystko oprócz mąki wrzuciłam do malaksera z końcówką do ciast. Wodę także, do mielonego wołowego powinno się ją dodawać aby rozluźnić mięso.

    Masę wyrobiłam, aż zbiła się w kule i schłodziłam ją.

  2. Klopsiki uformowałam naoliwionymi dłońmi.

  3. Obtoczyłam je w mące.

  4. Usmażyłam klopsiki, dodałam obok pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieniła, zdjęłam ręcznikiem kuchennym nadmiar tłuszczu i zalałam pulpeciki wodą filtrowaną.
    Rozrobiłam dwie łyżki mąki z wodą i zagęściłam sos.
    Do sosu dodałam pieprz i sól do smaku.
    Pogotowałam całość z 15 minut.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (28)

Nevermore 28 marca 2019
Teraz to nieźle dałaś do wiwatu :D Tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że chyba nie poradziłbym sobie... Czytaj całość »
Teraz to nieźle dałaś do wiwatu :D Tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że chyba nie poradziłbym sobie na raz z tym talerzem ;)
Super żarełko, a potem już cały dzień z głowy, mniami :)
pelen_brzuszek 28 marca 2019
bardzo lubię, a do tego jeszcze żurawina to już ful wypas :)
bryssska 29 marca 2019
Wyglądają przepysznie, ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone wołowe- może być dowolne- 50dag
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta garść
  • czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • chili/ pasta chili lub pieprz
  • musztarda łycha
  • koperek mały pęczek
  • mąka do obtaczania i zagęszczenia
  • woda 1/3 szkl
  • olej do smażenia
  • Cebula
Składniki