Klopsiki pieczone podane z dipem

Klopsiki pieczone podane z dipem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Danie zgodne z Dietą Dukana (Faza I i II), pyszne w smaku, nietłuste i szybkie do zrobienia :)

Składniki

  • mięso mielone z indyka, 400g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • Natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • otręby pszenne, 2 łyżki
  • pieprz, zioła suszone, do smaku
  • jajko, 1 szt.
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu, 1/2 opak.
  • sól, odrobinka

Przygotowanie

  1. Klopsiki: Mięso mieszamy z jajkiem, zmielonymi na mąkę otrębami, posiekaną pietruszką, cebulką i 1 zgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem i niewielką ilością soli. Formujemy z nich niewielkie kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy klopsiki, zapiekamy w temp. 200 st. C (z termoobiegiem 180) i najlepiej z funkcją grilla, przez około 20-25 minut, aż będą rumiane. W połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.

  2. Dip: Jogurt naturalny mieszamy z 1 zgniecionym ząbkiem czosnku, ulubioną mieszanką ziół, pieprzem i szczyptą soli. Klopsiki podajemy z dipem. Osobom, które nie stosują diety, do tego dania polecam pieczone ćwiartki ziemniaków :) Smacznego! Maj, 2010r.

Komentarze do przepisu (5)

mari 23 maja 2010
Pycha :)
Marzenna70 23 maja 2010
Muszę wypróbować.Jestem już miesiąc na Dukanie i przeważnie jem kurczaki gotowane.
nelakornelia 24 maja 2010
o, a mi dieta obca jak " Obcy", ale przepis się chwali smakowo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone z indyka, 400g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • Natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • otręby pszenne, 2 łyżki
  • pieprz, zioła suszone, do smaku
  • jajko, 1 szt.
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu, 1/2 opak.
  • sól, odrobinka
Składniki