Klopsiki Pankracego

Klopsiki Pankracego
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem.

Składniki

  • Składniki na klopsy:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 całe jajko
  • Szczyptę czosnku
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Składniki pozostałe:
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • Olej do smażenia
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

  2. 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki.
    3. Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty.
    4. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.

  3. 5. Sos warzywny łączymy z klopsami.
    6. Danie gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (12)

Dariusz-D 27 kwietnia
Bardzo treściwe danie.
Lubię takie konkrety !
Gratuluję :-)
Nevermore 27 kwietnia
Becia, nie denerwuj Lwa ;P
Docherro 27 kwietnia
Przepyszne jedzonko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na klopsy:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 całe jajko
  • Szczyptę czosnku
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Składniki pozostałe:
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • Olej do smażenia
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
Składniki