Klopsiki niby gołąbki ;P

Klopsiki niby gołąbki ;P
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Smaczny, szybki i łatwy zamiennik gołąbków.

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • cebula posiekana, 1 malutka
  • kapusta (może być pekińska) poszatkowana, 2-3 szklanki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, ziele ang., liść laurowy, cukier, do smaku
  • pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, 1 szt
  • koperek, do przybrania
  • oliwa, do smażenia
  • śmietana słodka, 1/3 szklanki

Przygotowanie

  1. Z mięsa, cebuli, kapusty, bułki, jajka i odrobiny wody robimy klopsiki (oczywiście przyprawione pieprzem i solą, ja dodaję też tłuczone w moździerzu ziele ang.), obsmażamy na oliwie.

  2. W osobnym garnku robimy sos. Pomidory zagotowujemy z przyprawami (jeśli używamy przecieru, rozprowadźmy go bulionem, będzie smaczniejsze niż z wodą, tylko wtedy uwaga z solą), na koniec dodajemy śmietanę.

  3. Łączymy sos z klopsikami, jeszcze chwilę gotujemy razem. Jako wariację, można to posypać tartym serem i zapiec. Polecam z kartofelkami i świeżym koperkiem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

antena28 23 kwietnia 2010
Pychota- ja robię bardzo podobne jedną różnicą jest cebula -ja dodaję podsmażoną na maśle na złoty... Czytaj całość »
Pychota- ja robię bardzo podobne jedną różnicą jest cebula -ja dodaję podsmażoną na maśle na złoty kolor.Pozdrawiam
margo21 23 kwietnia 2010
dodałam do ulubionych , jeszcze takich nie robiłam
eses 23 kwietnia 2010
ooo.... nowośc jak dla mnie. i zapowiada się obiecująco :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone, 0,5 kg
  • cebula posiekana, 1 malutka
  • kapusta (może być pekińska) poszatkowana, 2-3 szklanki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, ziele ang., liść laurowy, cukier, do smaku
  • pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, 1 szt
  • koperek, do przybrania
  • oliwa, do smażenia
  • śmietana słodka, 1/3 szklanki
Składniki