Klopsiki cielęce z rodzynkami

Klopsiki cielęce z rodzynkami
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić ? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.

Składniki

  • 500g mielonej cielęciny1 mała cebula,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 50 g drobnych rodzynek,
  • 50 g migdałów w słupkach
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • masło
  • sos : 200 ml gęstego jogurtu
  • kumin
  • Ppeprz cayenne
  • sok z cytryny
  • mały ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
    Podawałem na ciepło, razem kaszą gryczaną i sosem.

  2. Sos: jogurt wymieszałem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłem do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 24 września
To moze byc fajny smak.

P.S. troche za duzo migdalów Ci sie wydrukowalo, ktos moze to wziasc doslownie :)
Obserwator 24 września
Już poprawiłem. Dziękuję :)
Składniki
  • 500g mielonej cielęciny1 mała cebula,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 50 g drobnych rodzynek,
  • 50 g migdałów w słupkach
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • masło
  • sos : 200 ml gęstego jogurtu
  • kumin
  • Ppeprz cayenne
  • sok z cytryny
  • mały ząbek czosnku
Składniki