Klops nadziewana polędwicą wieprzową

Klops nadziewana polędwicą wieprzową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smakuję wybornie.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • Polędwica wieprzowa wędzona 40 dag
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej do formy
  • Kminek do posypki
  • Bułka czerstwa 1 szt.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Mięso przełożyć do miski, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, namoczoną i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, wbić jajka, doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić masę mięsną i przełożyć połowę masy mięsnej do podłużnego naczynia żaroodpornego posmarowanego lekko olejem. Ułożyć polędwicę i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej, posypać kminkiem i nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 1 ½ godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zarumienić od góry.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • Polędwica wieprzowa wędzona 40 dag
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej do formy
  • Kminek do posypki
  • Bułka czerstwa 1 szt.
Składniki