Klasyczny kurczak z patelni z warzywami

Przepis dnia 2014-09-16
Klasyczny kurczak z patelni z warzywami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dzi
Doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu!

Składniki

  • 6 części pieczonego kurczaka lub innego mięsa
  • 7 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 czerwone lub żółte papryki, pokrojone w dużą kostkę
  • 100 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 posiekane dymki, do podania
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki, do podania
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż pokrojone w kostkę ziemniaki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie i ładnie zarumienione, około 15 minut.

  2. Wyjmij ziemniaki z patelni i włóż czosnek wraz z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez około 5 minut, po czym dodaj fasolkę i grzyby. Następnie dodaj tymianek, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną i dobrze wymieszaj. Gdy papryka zacznie się rumienić włóż ponownie ziemniaki wraz z kawałkami kurczaka, podsmaż całość aż kurczak się podgrzeje, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Posyp posiekaną dymką i pietruszką i podawaj.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 14 września 2014
Prezentuje się mega apetycznie :)
smaker 13 kwietnia 2016
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z... Czytaj całość »
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)
Składniki
  • 6 części pieczonego kurczaka lub innego mięsa
  • 7 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 czerwone lub żółte papryki, pokrojone w dużą kostkę
  • 100 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 posiekane dymki, do podania
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki, do podania
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki