Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczny chłodnik litewski"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9892
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9892
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Składniki
Buraczki z botwinki obierz i posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj wraz z łodyżkami. Koperek i szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz, również drobno posiekaj. Rzodkiewki oraz ogórek umyj, potem pokrój w drobną kostkę.
W garnku zagotuj 400 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, posól i wrzuć botwinkę wraz z buraczkami. Wlej sok z cytryny (aby buraki zachowały swój kolor). Gotuj na niezbyt dużym ogniu 5-8 min. Przestudź. Jeśli kolor wywaru z botwinki jest mało wyrazisty, możesz dodać do niego 1-2 łyżki koncentratu z buraków.
Gdy botwinka będzie już całkiem zimna, dodaj do niej kefir lub jogurt, rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Chłodnik przelej do miseczek, do każdej porcji włóż połówkę jajka ugotowanego na twardo i ostudzonego.
(bez czasu oczekiwania): 40 min Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie