Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne flaki"
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 893
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 32
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 117
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 893
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 32
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 117
Składniki
Flaki rozmroź, dokładnie porozdzielaj, opłucz na sitku zimną wodą. Następnie przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 5 min.
Odlej wodę, ponownie zalej wrzącą wodą, gotuj jeszcze 15 min, odcedź. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niedokładnie opłukanych, a obgotowanych już flakach.
Bulion wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Dodaj do niego pokrojone flaki, warzywa pokrojone w talarki lub słupki, listek laurowy, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1 godzinę, aż flaki będą miękkie.
Na patelni rozgrzej masło i zrób zasmażkę z mąki. Dodaj do niej szklankę wywaru z flaków, dokładnie wymieszaj by nie było grudek i dodaj do garnka z zupą.
Na koniec dodaj papryki w proszku, gałkę oraz majeranek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżą bułką lub chlebem.
110 minut, Porcja : 250 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie