Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna tarta z czekoladą"
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 67
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 67
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 144
Składniki
Utrzyj na ciasto masło z cukrem. Dodaj mąkę i migdały, wymieszaj. Następnie zagnieć z żółtkiem, sokiem cytrynowym, nasionami wanilii, łyżką zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na 5 mm i wyłóż nim natłuszczoną formę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i upiecz spód tarty.
Podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuści (1-2 minuty). Gdy masa ostygnie, dodaj roztrzepane 2 jajka.
Ustaw piekarnik na 130 st. C. Wylej masę czekoladową na spód tarty i piecz, aż pośrodku pojawią się bąbelki (ok. 35 minut). Ostudź, posyp kakao. Podawaj z waniliowymi lodami.
Czas 2,5 godz., 12 porcji, 3 zł porcja, 425 kcal.Źródło: Olivia