Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne zawsze jadałam już przyrządzoną, a moim zadaniem było jedynie włożenie jej do piekarnika i podgrzanie... ale przyszedł taki czas gdy stwierdziłam, że muszę ją zrobić sama... odważyłam się i wyszła wspaniała. Jak się okazało jest to bardzo proste. :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 187
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1070
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 187
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1070
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 67
Składniki
Cebulę obrać i pokroić drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W między czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.
Mięso polewamy sosem beszamelowym.
Następnie posypujemy startym żółtym serem. Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)