Kiszony schabowy

Kiszony schabowy
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest coś, co Polacy kochają najbardziej. To Polski schabowy. Wiedzie on prym wśród kotletów. Taki zwyczajny, moczony w mleku, panierowany i smażony na smalcu. Czysta poezja. Klasyka biesiadno-rodzinnego stołu. Ale czy można czymś zaskoczyć? Pewnie! Przechadzając się po Szczecinie moją uwagę przyciągnęło pewne menu jednej z tamtejszych restauracji. Mianowicie ów kiszony schabowy. Popytałem, poszperałem i podałem. Zapewniam: prosto i pysznie. Na dodatek „samo się robi” i, co najważniejsze, można ogrzać na drugi dzień. Mięso jest nadal soczyste.

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 100 g słoniny
  • 150 g surowego boczku
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól

Przygotowanie

  1. Pokrojone w plastry i rozbite mięso przekładamy do miski, zalewamy kwasem z ogórków. Marynujemy całą noc.



    Słoninę oraz boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz. Skwarki zbieramy.



    Zamarynowane mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko oprószamy solą. Smażymy na wytopionym tłuszczu. Podajemy zaraz po przygotowaniu, polewamy tłuszczem ze skwarkami.

Komentarze do przepisu (3)

Facet_w_kuchni 31 sierpnia
Czemu nie? Może być ciekawe doświadczenie kulinarne :)
Pozdrawiam
kulinarnagosia 04 września
Takiego schabowego jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawa jestem jego smaku, więc na pewno wypróbuję :)
Futka 05 września
Intrygujący i niesamowicie pyszny przepis!
Składniki
  • 400 g schabu wieprzowego
  • 100 g słoniny
  • 150 g surowego boczku
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól
Składniki