Kiszka ziemniaczana.

Kiszka ziemniaczana.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Kiszka ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, grillowana, pieczona lub smażona.

Składniki

  • ziemniaki 8 szt. duże
  • cebula 1 szt.
  • boczek wieprzowy 15 dag
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • jelito wieprzowe cienkie 1,5 m

Przygotowanie

  1. Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na rumiano. Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody). Do startych ziemniaków dodajemy usmażone skwarki z cebulą. Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy. Kiszkę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 30 minut, studzimy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kiszkę możemy piec w piekarniku, na grillu lub smażyć na patelni.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 09 maja
Najsmaczniejsza! wczoraj robilam :D
agiza 09 maja
Super propozycja ! Nigdy nie robiłam kiszki parzonej. U mnie zawsze jest pieczona. Muszę spróbować Twojej... Czytaj całość »
Super propozycja ! Nigdy nie robiłam kiszki parzonej. U mnie zawsze jest pieczona. Muszę spróbować Twojej wersji:)
Docherro 09 maja
Pyszna,slinka leci:)
Składniki
  • ziemniaki 8 szt. duże
  • cebula 1 szt.
  • boczek wieprzowy 15 dag
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
Składniki