Kiszka ziemniaczana.

Kiszka ziemniaczana.
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pieczona na patelni kiszka ziemniaczana zrobiona z tartych ziemniaków przyprawionych pieprzem, solą i majerankiem z dodatkiem smażonych skwarek boczku z cebulą. Z przepisu wyszły 2 kiszki, każda po 45 dag. Przepis na ekspresową kiszkę dla dwóch :)

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg po obraniu 1 kg
  • boczek świeży 15 dag
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 1 szt.
  • skrobia ziemniaczana w razie potrzeby
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1-2 łyżki stołowe
  • jelito wołowe proste 1 m

Przygotowanie

  1. Jelito moczymy w letniej wodzie, płuczemy. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy przez drobne oczka. Utarte ziemniaki lekko odciskamy z wody. Na patelni smażymy skwarki z boczku. Gdy skwarki zaczną się rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do momentu ładnego zeszklenia się cebuli. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy całą zawartość z patelni, ponownie mieszamy. Gotową masą ziemniaczaną luźno napełniamy jelito. Ścisło zawiązujemy. Jak kto chce może przed pieczeniem kiszkę sparzyć w 80 stopniach 30 minut, ale najlepiej upiec bezpośrednio po przygotowaniu. Należy pamiętać o kilku nakłuciach igłą przed pieczeniem. Pieczemy w 150 stopniach około godziny do ładnego zarumienienia się kiszki. Kiszkę sparzono i pieczono na patelni do ładnego zarumienienia się kiszki.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 11 października
Super;)
SprytnaChochla 12 października
Uwielbiam!
rosynka 18 października
Ale narobila mi pani smaku! Przepyszne jedzonko.
Składniki
  • Ziemniaki 1 kg po obraniu 1 kg
  • boczek świeży 15 dag
  • cebula 1 szt.
  • jajko kurze 1 szt.
  • skrobia ziemniaczana w razie potrzeby
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1-2 łyżki stołowe
  • jelito wołowe proste 1 m
Składniki