kima czyli grecka wersja spaghetti

kima czyli grecka wersja spaghetti
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Jest to bardzo latwe w wykonaniu i pyszne spaghetti ,przepis jest od mojej tesciowej ktora mieszkala bardzo dlugo w Grecji.Wszyscy w rodzinie go uwielbiamy...

Składniki

  • mieso mielone wolowe ,wieprzowe ja uzylam z indyka, 1 kg
  • cebula, 1 duza ,2 male
  • czosnek, 3 zabki
  • przecier pomidrowy, niecala puszka
  • sol ,pieprz ,vegeta
  • kostka rosolkowa miesna, 1 sztuka
  • szczypta cynamonu do miesa

Przygotowanie

  1. na oleju rumienimy posiekana cebule oraz dodajemy posiekany czosnek.Dodajemy do tego surowe mieso mielone i go rozdrabniamy.Podlewamy mieso szklanka wody nadal rozdrabniajac na malutkie grudki.Przyprawiamy sola ,pieprzem i vegeta.Dodajemy kostke rosolkowa miesna.Mieso chwile dusimy ,wazne jest zeby nie bylo suche,musi w nim byc woda okolo szklanki.Do tego dajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.Na wierzch starty ser zolty

Komentarze do przepisu (9)

alutka50 06 grudnia 2011
To faktycznie proste danie ale pyszne.
kuchcik2 06 grudnia 2011
Jest to dokładnie to samo, co spaghetti bolognese tylko bez żadnych ziół (do włoskiej wersji dodajemy oregano,... Czytaj całość »
Jest to dokładnie to samo, co spaghetti bolognese tylko bez żadnych ziół (do włoskiej wersji dodajemy oregano, bazylię, tymianek i inne zioła). Tutaj jak widzę nic. Po prostu mielone z cebulą w sosie pomidorowym. Ale dlaczego nie, jeśli ktoś tak lubi
alutka50 06 grudnia 2011
nie jest wiec to to samo co włoskie danie, smakuje inaczej i tak własnie Grecy czesto przygotowują spagetti, bez... Czytaj całość »
nie jest wiec to to samo co włoskie danie, smakuje inaczej i tak własnie Grecy czesto przygotowują spagetti, bez intesywnych ziół.. Jest o wiele lepsze i bliższe nam smakiem..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso mielone wolowe ,wieprzowe ja uzylam z indyka, 1 kg
  • cebula, 1 duza ,2 male
  • czosnek, 3 zabki
  • przecier pomidrowy, niecala puszka
  • sol ,pieprz ,vegeta
  • kostka rosolkowa miesna, 1 sztuka
  • szczypta cynamonu do miesa
Składniki