Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Najważniejsze to, żeby patelnia była sucha i podczas smażenia na tłuszcz nie dostała się woda. Jeśli smażymy mięso /zwłaszcza rozmrażane/ powinniśmy je najpierw dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Przed smażeniem dobrze jest przetrzeć suchą patelnię wacikiem nasączonym octem /spirytusowym lub winnym/. Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni jeśli dodamy do niego szczyptę soli, mąki ziemniaczanej lub kawałek suchej skórki chleba. Jeśli smażymy pączki lub faworki na początku smażenia do lekko rozgrzanego tłuszczu możemy dodać ok. 1 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.