Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kieszonki z kaszą pęczak"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Liście kapusty włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Wyjmij i przelej bardzo zimną wodą. Kaszę zalej niecałym litrem wody i gotuj ok. 30 minut od chwili, kiedy zacznie wrzeć. Osącz i odstaw.
Por (białą część) oczyść, drobno poszatkuj i podsmaż na oleju. Mięso wymieszaj z kaszą, przyprawami i porem. Podziel na 4 porcje i każdą ściśle zawiń w liść kapusty, ew. obwiąż bawełnianym sznurkiem. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój na duże cząstki. Podsmaż na łyżce oleju.
Warzywami wyłóż dno rondla, połóż na nie gołąbki i zalej litrem wywaru. Duś na małym ogniu około 70 minut, podlewając resztą wywaru (by sięgał do połowy gołąbków).
<strong>Sos na winie</strong>
Na 3 łyżkach masła zasmaż 1 łyżkę mąki. Dolej 1/2 szkl. wywaru warzywnego i energicznie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Powoli wlej kieliszek białego wytrawnego wina, mocno podgrzej.Źródło: Tina