kieszonka z indyczej piersi nadziana mielonym na kanapki lub do obiadu

kieszonka z indyczej piersi nadziana mielonym na kanapki lub do obiadu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irmutekirma
pierś z indyka nadziana mięsem mielonym oraz warzywami... idealnie na kanapki i do obiadu..

Składniki

  • 1 spora pierś z indyka
  • opakowanie mięsa mielonego wołowo- wieprzowe
  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej

Przygotowanie

  1. Kroimy cebulkę w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, paprykę kroimy równie drobno co cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, dusimy wszystko do miękkości.
    Szatkujemy pietruszkę - garść.
    Przestudzone i odsączone warzywka mieszamy z mięsem mielonym, pietruszką solimy, pieprzymy, dajemy szczyptę słodkiej papryki.

  2. pierś z indyka nacinamy tak aby powstała głęboka kieszonka, nadziewamy ją taką ilością mięsa mielonego z warzywami jaka tylko się zmieści, spinamy wykałaczkami.
    Nacieramy mięso solą pieprzem i słodką papryką. Nalewamy odrobinę oleju do patelni i obsmażamy z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy - trzeba pamiętać o tym że mięso mielone w środku też musi się udusić.

    (z pozostałego mięsa mielonego można uformować klopsy i podsmażyć lub poddusić na patelni)

  3. Na koniec nasza kieszonka może być mięsem na kanapki, zakąską na platerze z mięsem, lub plastrami mięsa na gorąco podanymi do obiadu z suróweczką, sosikiem itp. Smacznego !!

Komentarze do przepisu (1)

embepe13 23 czerwca 2015
Super danie. Robiłam rolady z piersi indyczej, ale z kieszonką o niebo łatwiej. Pozdrowienia.
Składniki
  • 1 spora pierś z indyka
  • opakowanie mięsa mielonego wołowo- wieprzowe
  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej
Składniki