Kiełbasiane kotleciki

Kiełbasiane kotleciki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam.

Składniki

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • Jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos chrzanowy:
  • 1 ½ szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu

Przygotowanie

  1. 1. Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

  2. 2. Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
    3. Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos.
    4. Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty.

  3. 5. Kotleciki podajemy z sosem.
    6. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 14 sierpnia 2020
Podać adres do przyjazdu, bo tel już znasz ;p
Agusiowesmakolyki 18 sierpnia 2020
Świetna przekąska na imprezę :)
Składniki
  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • Jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos chrzanowy:
  • 1 ½ szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu
Składniki