Kiełbasa wiejska wędzona

Kiełbasa wiejska wędzona
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
drogie
avatar Autor: EWAM45
Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

Składniki

  • 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka
  • 1 kg boczku
  • 1 kg słoniny
  • 120 g soli
  • 3 g majeranku
  • 3 g ziela angielskiego
  • 15 g pieprzu mielonego
  • czosnek jedna główka plus granulat pół torebki
  • 1 litr wody zimnej
  • 200 g skórki ze słoniny plus wywar.

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę.

    Efekt końcowy na zdjęciu

Komentarze do przepisu (9)

GREGORHSPEED 14 grudnia 2014
Mniam!
Konto usunięte 14 grudnia 2014
Pyszności :-) nawet nie Masz pojęcia jak bardzo tęsknię za taką ,,własną" wędliną :-).
Pozdrawiam :-)
EWAM45 14 grudnia 2014
Zapraszam odstąpię
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka
  • 1 kg boczku
  • 1 kg słoniny
  • 120 g soli
  • 3 g majeranku
  • 3 g ziela angielskiego
  • 15 g pieprzu mielonego
  • czosnek jedna główka plus granulat pół torebki
  • 1 litr wody zimnej
  • 200 g skórki ze słoniny plus wywar.
Składniki