Kiełbasa w sosie grzybowym z kaszą gryczaną

Kiełbasa w sosie grzybowym z kaszą gryczaną
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pomysł na szybkie i proste danie na ciepło: kiełbasa w sosie grzybowym podana z kaszą gryczaną. Dodatkiem była surówka z jabłka i pora.

Składniki

  • kiełbasa /śląska, zwyczajna lub podobna/ 30-40 dag
  • cebula 1 szt
  • susz grzybowy ok. 1 łyżka
  • bulion grzybowy 2,5 szklanki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kasza gryczana /u mnie prażona/

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonym wrzątku i odsączamy.
    Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na średnim ogniu/bez dodatku tłuszczu/. Gdy kiełbasa lekko się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz dodajemy posiekaną drobno cebulę, oprószamy niewielką ilością soli i podsmażamy /w razie potrzeby możemy dodać trochę masła/. Gdy cebula stanie się szklista wlewamy bulion grzybowy wymieszany z suszem/proszkiem grzybowym. Doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu.
    W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy aż straci smak surowizny. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    Podajemy z kaszą gryczaną. Możemy dodatkowo podać surówkę.

    * Susz/proszek grzybowy to u mnie drobno zmielone suszone grzyby /najczęściej nóżki grzybowe ale również i kapelusze/. Ilość dodania zależy od intensywności ich smaku i aromatu.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 27 lipca 2020
Bardzo smaczny obiad, nie ma to jak aromatyczny sosndo kaszy!
ErJot 27 lipca 2020
Dziękuję:) Przede wszystkim to pomysł na szybki obiad z tego co pod ręką:)
fafiatko 27 lipca 2020
Nawet mnie ostatnio ciągnęło do podobnego dania, kupiłam już dobra kiełbasę:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kiełbasa /śląska, zwyczajna lub podobna/ 30-40 dag
  • cebula 1 szt
  • susz grzybowy ok. 1 łyżka
  • bulion grzybowy 2,5 szklanki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kasza gryczana /u mnie prażona/
Składniki