Kiełbasa w ostrym sosie musztardowym

Kiełbasa w ostrym sosie musztardowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Smażona kiełbasa z patelni do tego sos musztardowo- śmietanowy. Danie sycące, poza tym można je szybko przygotować.

Składniki

  • kiełbasa śląska 3 szt
  • ogórki konserwowe 6 szt
  • cebula 1 szt (duża)
  • sól, pieprz, oregano
  • musztarda sarepska lub rosyjska 2 łyżeczki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • smalec 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Kiełbasę ponacinać, aby lepiej nam się smażyła. Włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać ogórki pokrojone w półplasterki, cebulę pokrojoną w piórka. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
    W tym czasie z musztardy, mąki i śmietany przygotować zawiesinę, rozprowadzić ją 1/2 szklanki wody.
    Usmażoną kiełbasę wyjąć z patelni. Wówczas dopiero wlać zawiesinę musztardową. Sos dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić suszonym oregano, pieprzem i solą. Ponownie włożyć kiełbasę. Przez chwilę wszystko razem podgrzewać pod przykryciem.
    Podawać z młodymi ziemniaczkami.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

kstr54 02 lipca 2014
smaki mojego dziecinstwa, super szybkie danie moja mama to robila

Futka 02 lipca 2014
Smaczne, polskie i sycące :)
konhambos 08 lipca 2014
musi byc pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kiełbasa śląska 3 szt
  • ogórki konserwowe 6 szt
  • cebula 1 szt (duża)
  • sól, pieprz, oregano
  • musztarda sarepska lub rosyjska 2 łyżeczki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • smalec 1 łyżeczka
Składniki