Kiełbasa duszona w białym winie

Kiełbasa duszona w białym winie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: taura
Super jedzonko dla facetów :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Pętko dobrej kiełbasy pokroiłam na plasterki ze skórką i wrzuciłam na niewielką ilość gorącego oleju rzepakowego. Kiedy kiełbasa się smażyła, pokroiłam 2 duże cebule w piórka. Dodałam je do kiełbasy. Doprawiłam ziołami prowansalskimi, przykryłam pokrywką i dusiłam. Kiedy cebula była miękka i lekko zbrązowiała, wcisnęłam 2 ząbki czosnku i podsmażyłam około minuty. Po tym czasie wlałam 200 ml białego wytrawnego wina i pozostawiłam na małym ogniu na około 10 minut bez przykrycia, aby wino się zredukowało - musi powstać lekki sosik.
    Podałam z ziemniakami.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 12 stycznia 2014
masz rację, mojemu na bank zasmakuje i jeszcze weźmie dokładkę :)))
Konto usunięte 12 stycznia 2014
Muszę dodać, że sama również chętnie spałaszuję :)
Składniki
Składniki