Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa biała po krzyżacku to tradycyjna potrawa wielkanocna, którą spożywano w XIV wieku w zakonie krzyżackim. Jest to biała kiełbasa zapiekana na kapuście kiszonej. Danie tak zasmakowało mnichom, że przepis został zachowany do dziś.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 41
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 615
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 41
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 615
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 79
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym smalcem. Do zarumienionej cebuli dodajemy poszatkowaną, kiszoną kapustę. Składniki podsmażamy na dużym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy, żeby kapusta się nie przypaliła.
Czosnek obieramy z łupin i przerzucamy w całości do kapusty. Dodajemy tarty chrzan oraz przyprawy: goździki, sól, pieprz, przyprawę piernikową, majeranek, jałowiec, kminek, cząber i rozmaryn. Kapustę mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem. Kapustę wymieszaną z przyprawami wykładamy na spód. Powierzchnię równamy. Na kapustę wykładamy białą kiełbasę.
W misce mieszamy płynny miód z ciemnym piwem. Gotową mieszanką polewamy białą kiełbasę.
Tak przygotowaną kiełbasę po krzyżacku wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzałka góra-dół) na około 45 minut.