Ketchup Czarująca Ania

Ketchup Czarująca Ania
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pjaszczuk
Pyszny ketchup pomidorowy bez konserwantów.

Przygotowanie

  1. Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz.

  2. Pomidory, jabłka i cebulę kroimy w paski (krążki).

  3. Wrzucamy do garnka i gotujemy (na dno garnka wlewamy trochę wody). Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 30 minut)

  4. Kiedy składniki już są miękkie to miksujemy je blenderem, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszamy.

  5. Całość gotujemy około 1 godziny.

  6. Przykrywamy i zostawiamy na noc.

  7. Na drugi dzień gotujemy około godziny.

  8. Nakładamy do słoików.

  9. Słoiki wkładamy do garnka z wodą (na dno kładziemy szmatkę) gotujemy około 20 minut.

  10. Kiedy już ostygną wyjmujemy słoiki z garnka, wkładamy na 1 dzień do lodówki.

  11. Przenosimy słoiki w chłodne miejsce (piwnica) lub pozostawiamy w lodówce.

Komentarze do przepisu (1)

anetas197601 16 sierpnia 2011
Pyszny ketchup. Pierwszy raz zrobiłam wg przepisu, a za drugim razem zmodyfikowałam i zamiast łyżki cynamonu... Czytaj całość »
Pyszny ketchup. Pierwszy raz zrobiłam wg przepisu, a za drugim razem zmodyfikowałam i zamiast łyżki cynamonu dałam łyżeczkę i mnie taki lepiej smakuje. Polecam
Składniki