Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks z oliwkami i marchewką"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10050
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 277
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10050
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 277
Składniki
Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, mielony czosnek, sól oraz pieprz, bardzo dokładnie wymieszaj. Wbij jajka, wlej wino, zmiksuj, by nie było grudek. Nie przerywając miksowania wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Na koniec dodaj starty na tarce ser żółty, marchewkę oraz oliwki. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu zostaw na 10 minut w foremce a potem wystudź na kratce. Wystudzony keks pokrój w grube plastry. Podawaj na zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.
80 minut. Porcja: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie