Kebab

Przepis dnia 2015-02-24
Kebab
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Zdrowsza wersja popularnego dania kupowanego w budkach w mieście.

Składniki

  • Składniki podane w punkcie 1.

Przygotowanie

  1. BUŁKI:
    - Drożdże 50 gram
    - Mleko ciepłe 1 szklanka
    - Mąka pszenna 0,5 kg
    - Sól 1 łyżeczka
    - Cukier 1 łyżeczka
    - Olej 4 łyżki


    FARSZ:
    - Pierś z kurczaka 2 szt.
    - Przyprawa kebab-gyros
    - Pomidor 1 szt.
    - Ogórek 0,5 szt.
    - Cebula 1 szt.
    - Sałata lodowa 1/4 główki


    SOS CZOSNKOWY:
    - Jogurt naturalny 150 ml
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
    - Czosnek granulowany

  2. BUŁKI: Do miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Wszystko mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po upłynięciu czasu rośnięcia, ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy każdą z części tworząc kwadraty o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy z kwadratów przecinamy po skosie na pół, tak aby powstały trójkąty. Kładziemy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku.

  3. Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Wrzucamy mięso na patelnię i podsmażamy na rumiano. Pomidora myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w cieniutkie półplasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki.

  4. SOS: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu czarnego mielonego i czosnku granulowanego. Dokładnie mieszamy.

  5. Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso i wszystkie warzywa. Można dodać również ketchup.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 19 lutego 2015
<3 Uwielbiam takie jedzenie. Pycha!
ziembulka 19 lutego 2015
oczywiście że wypróbuję ! uwielbiamy Kebab :D !
anna-martyka-3 19 lutego 2015
Kebab, mniam uwielbiam go dodatkowo z domowym sosikiem czosnkowym :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki podane w punkcie 1.
Składniki