BUŁKI:
- Drożdże 50 gram
- Mleko ciepłe 1 szklanka
- Mąka pszenna 0,5 kg
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Olej 4 łyżki
FARSZ:
- Pierś z kurczaka 2 szt.
- Przyprawa kebab-gyros
- Pomidor 1 szt.
- Ogórek 0,5 szt.
- Cebula 1 szt.
- Sałata lodowa 1/4 główki
SOS CZOSNKOWY:
- Jogurt naturalny 150 ml
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany
BUŁKI: Do miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Wszystko mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po upłynięciu czasu rośnięcia, ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy każdą z części tworząc kwadraty o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy z kwadratów przecinamy po skosie na pół, tak aby powstały trójkąty. Kładziemy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Wrzucamy mięso na patelnię i podsmażamy na rumiano. Pomidora myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w cieniutkie półplasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki.
SOS: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu czarnego mielonego i czosnku granulowanego. Dokładnie mieszamy.
Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso i wszystkie warzywa. Można dodać również ketchup.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej