Kaszotto z karkówką i warzywami

Kaszotto z karkówką i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
To danie typu "nawinie", na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu...a, że smaczne, tego już pisać nie musimy ;)

Składniki

  • 300 g karkówki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 szt papryki żółtej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bulion warzywny (ok 300 ml)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju.
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
    Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
    Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół.
    Kapustę i natkę siekamy.
    Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy paprykę i ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by patelnia nie była sucha (ale też żeby wszystko nie pływało). Na sam koniec dodajemy pomidory, wszystko dusimy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 14 września 2015
REWELACJA, aż się głodna zrobiłam :-) koniecznie muszę wypróbować przy najbliższej okazji mniam :-)
Futka 15 września 2015
Pyszności! :)
Fram 25 września 2016
Przeczytałem, ugotowałem, spróbowałem... I muszę przyznać, że to absolutnie genialne danie !!! ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g karkówki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 szt papryki żółtej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bulion warzywny (ok 300 ml)
  • sól, pieprz
Składniki