Kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami

Kaszotto jaglane z papryką i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: lapsmak
Dzisiaj zaproponuję Wam kaszotto jaglane z papryką oraz pieczarkami. Świetna potrawa , która może być niezależnym posiłkiem np. na kolację lub alternatywą dla ziemniaków do obiadu.Smaczne i sycące Nawiązuje do popularnego risotto, ale w tej wersji mamy kaszę jaglaną.Rewelacyjną i zdrową.Polecam !

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej 1 litr bulionu waryzwnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2-3szt.suszony

Przygotowanie


  1. Sposób przyrządzenia
    Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut do momentu kiedy cebula sie ładnie zeszkli.Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i po około 5 minutach pokrojone pieczarki.Doprawiamy odrobiną tymianku.
    Dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz suszone pomidorki i następnie zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez minutę mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż sie wygotuje.
    Teraz dodajemy naszą kaszę i dokładnie mieszamy po kilku minutach powoli i stopniowo dolewamy gorący bulion, czekamy aż go wchłonie kasza dokladnie mieszając. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.Kasza powinna być miękka, jeśli jeszcze jest twarda to dodajemy jeszcze odrobinę bulionu.
    Smacznego !!
    Porada
    Przed podaniem kropimy odrobiną oliwy truflowej ( jeśli macie a warto) , doda naszej potrawie wspanialego aromatu i smaku.
    W trakcie gotowania możemy dodac odrobinę octu balsamicznego a sól zastąpic sosem sojowym.
    Przy podaniu możemy posypać tartym serem np.kozim lub parmezanem ( ale nie mieszamy różnych serów).
    Podobnie jak risotto doskonale smakuje na drugi dzień.

Składniki
  • 200 g kaszy jaglanej 1 litr bulionu waryzwnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2-3szt.suszony
Składniki