Kaszotto gryczane z kurczakiem

Kaszotto gryczane z kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie? W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.

Składniki

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • ok. 1 litra bulionu (u mnie był wołowy)
  • mięso z dwóch udek z kurczaka
  • spora czerwona papryka
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • tarty parmezan - ok. pół szklanki
  • łyżka masła
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na nieduże kawałki.
    Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoty kolor.

  2. Dodaj paprykę w proszku, dokładnie wymieszaj i wrzuć pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.
    Smaż, aż papryka zmięknie.

  3. Rozgrzej drugą patelnię i wlej na nią resztę oliwy.
    Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu.
    Dodaj posiekany czosnek.

  4. Dodaj kaszę. Mieszaj, aż kasza wchłonie cały tłuszcz.
    Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
    Dodawaj po chochli bulion i mieszaj.

  5. Kiedy kasza będzie "al dente", tzn. ugotowana, ale jeszcze jędrna, nie rozgotowana, przełóż do niej usmażonego kurczaka z papryką.
    Dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj.

  6. Podawaj na głębokich talerzach - kaszotto musi mieć konsystencję lekko płynną (tak, jak risotto).
    Udekoruj natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 11 kwietnia 2014
pyszne jedzonko
smaker 13 kwietnia 2016
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z... Czytaj całość »
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)
Składniki
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • ok. 1 litra bulionu (u mnie był wołowy)
  • mięso z dwóch udek z kurczaka
  • spora czerwona papryka
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • tarty parmezan - ok. pół szklanki
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
Składniki