Kaszotto a'la kaszanka

Kaszotto a'la kaszanka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
Jak pierwszy raz zrobiłam to danie (bo nie bardzo wiedziałam co zrobić z resztami w lodówce) mąż po pierwszym kęsie powiedział zdziwiony "przecież to smakuje jak kaszanka" :) Więc niech tak będzie. Zapraszam na jarską "kaszankę" ;)

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • ½ cukinii
  • 6-8 pieczarek
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
  • Sól, pieprz
  • Olej

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję wg. opisu na opakowaniu.

  2. Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam na oleju. Jak cebula i por będą szkliste dodaję drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę, dodaję czosnek niedźwiedzi, obie papryki, 1 łyżkę sosu sojowego i smażę aż pieczarki będą miękkie. Na końcu dodaję drobniutko pokrojoną cukinię. Smażę wszystko aż cukinia zmięknie. Dodaję kaszę i mieszam z warzywami. Dolewam śmietankę i dodaję pastę tahini. Wszystko teraz dokładnie mieszam, dodaję resztę sosu sojowego i doprawiam pieprzem i solą. Jeśli kaszotto jest za suche dodaję jeszcze oleju.

  3. Danie to najlepsze jest z ogórkiem kiszonym własnej roboty ;)

Komentarze do przepisu (3)

gochna55 06 lutego 2018
Już wiem co w czwartek na obiad.A do tego wątróbka. Przepis zabieram. Może to profanacja, ale jak kaszanka to... Czytaj całość »
Już wiem co w czwartek na obiad.A do tego wątróbka. Przepis zabieram. Może to profanacja, ale jak kaszanka to kaszanka. Dziękuję za to cudo.
Orionka 06 lutego 2018
Ja mięsa nie jem dlatego taka wersja "kaszanki" ale bardzo mi miło, że mój przepis stał się... Czytaj całość »
Ja mięsa nie jem dlatego taka wersja "kaszanki" ale bardzo mi miło, że mój przepis stał się inspiracją :)
gochna55 06 lutego 2018
Po prostu bardzo lubimy kaszę gryczaną z wątróbką. Ale to Twoje kaszotto to naprawdę CUDO. Oczywiście bez... Czytaj całość »
Po prostu bardzo lubimy kaszę gryczaną z wątróbką. Ale to Twoje kaszotto to naprawdę CUDO. Oczywiście bez podrobów też będę robić, szczególnie latem - bo wtedy najlepszy czas na zsiadłe mleczko i lekkie posiłki. Jeszcze raz dziękuję.
Składniki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • ½ cukinii
  • 6-8 pieczarek
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
  • Sól, pieprz
  • Olej
Składniki