kaszka w buraczkach :)

kaszka w buraczkach :)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Mięsożercy i weganie, dziś pogodzę Was tym daniem :) Bezglutenowo dodatkowo! Za pół godziny obiad! :) Nie przepadam za mięsem, ale moi domownicy owszem, więc czasem staram się ich przekonać do bezmięsnego dania. Warto jeść dużo warzyw i mięsożercy pytaj skąd je brać zimą? A buraki są dostępne przez całą zimę.

Składniki

  • kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
  • buraki gotowane mrożone - ok. 500 g (z domowej zamrażarki)
  • pieprz do smaku buraków, ziarenko ziela ang, i marchewka na dzióbek

Przygotowanie

  1. Buraczki ugotowane, tarte na tarce o grubych oczkach rozmrażam dzień wcześniej. Po prostu zostawiam pojemnik na noc na blacie kuchennym.

    Żeby mieć taki komfort szybkiego sięgnięcia po praktycznie gotowe buraczki do obiadu, kupuję ich 3 kg, gotuję, obieram i trę. Wkładam do pojemników 500 gramowych i zamrażam. To godzinka pracy raz na 3 m-ce a potem jak znalazł.

  2. Kaszę płuczę od razu w garnku, w którym ją gotuję.
    Proporcja kasza gryczana / woda to 1:1.
    Wstawiam w zimnej wodzie na średni ogień na ok. 15 minut.

    Buraczki wkładam do garnka i pieprzę. :) tzn dosypuję pieprz i podgrzewam mieszając od czasu do czasu. Jest w nich trochę wody z rozmrażania. Nie dolewam wody, nie solę, nie cuduję z zasmażkami. Buraki i pieprz - tylko. 15 min.

  3. Wyłączam grzanie, przykrywam garnki przykrywkami i nakrywam stół :)
    Nakładam płasko buraczki na talerz.
    Kaszę ugniatam łyżką w salaterce o fantazyjnym kształcie i wykładam na buraczki jako tułów |kaczki". Głowę "kaczki" nakładam łyżką do lodów. Doprawiam jej oczko i dziób niczym bałwanowi ze śniegu :)

    Spoglądam na parapet co tam rośnie zielonego do dekoracji, dorzucam na talerz i gotowe!

Składniki
  • kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
  • buraki gotowane mrożone - ok. 500 g (z domowej zamrażarki)
  • pieprz do smaku buraków, ziarenko ziela ang, i marchewka na dzióbek
Składniki