Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich.

Kaszanka to  rarytas nie tylko dla ubogich.
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Christopher
Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

Składniki

  • 40 dag ziemniaki
  • 25 dag kaszanka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone

Przygotowanie

  1. Na maśle z dodatkiem oleju smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
    Ugotowane ziemniaki ubić na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka.

Komentarze do przepisu (4)

Dulski44 13 września 2013
To jest konkret jedzonko.
Ewaaa 13 września 2013
dobrze zrobiona świeża kaszanka jest przepyszna :)
Konto usunięte 15 października 2013
Tak podana kaszanka zasługuje na dużego "kciuka"
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag ziemniaki
  • 25 dag kaszanka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
Składniki