Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami

Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
inny sposób na podanie kaszy gryczanej :-)

Składniki

  • kasza gryczana, 40 dag
  • ser pleśniowy, 20 dag
  • ser feta, 20 dag
  • pieczarki, 40 dag
  • jajka, 4
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, koperek lub pietruszka
  • orzechy ziemne (opcjonalnie), 2 duże garście

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować według opisu na kartoniku, lekko przestudzić. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Ser feta i pleśniowy pokroić w kostkę. Orzeszki obrać i również lekko pokroić. Kaszę przełożyć do miski, dodać sery i pieczarki. Wbić jajka i wszystko wymieszać łyżką. Powstałą masę przyprawić solą (należy uważać z solą, ponieważ ser feta jest już słony), pieprzem oraz ziołami i pietruszką, bądź koperkiem.

  2. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, obsypać bułką tartą, przełożyć do niego kaszę i wyrównać wierzch. Zapiekankę należy piec w temp. 200 stopni ok. 45 min. Można spożywać na ciepło lub zimno. Podałam ją z sosem grzybowym. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 30 stycznia 2012
Bardzo podoba mi się ten przepis, wszystkie składniki które lubię ciekawie połączone. Zapiekałaś bez... Czytaj całość »
Bardzo podoba mi się ten przepis, wszystkie składniki które lubię ciekawie połączone. Zapiekałaś bez przykrycia ?
sereberko80 30 stycznia 2012
Tak, zapiekałam bez przykrycia. Rzeczywiście polecam, bo jest smaczna, tylko naprawdę należy uważać z solą,... Czytaj całość »
Tak, zapiekałam bez przykrycia. Rzeczywiście polecam, bo jest smaczna, tylko naprawdę należy uważać z solą, ja niestety trochę przesoliłam, bo zapomniałam, że feat sama w sobie jest słona. Pozdrawiam :-)
viktoria 09 lutego 2012
Zaciekawił mnie ten przepis,niebawem wypróbuje.
Składniki
  • kasza gryczana, 40 dag
  • ser pleśniowy, 20 dag
  • ser feta, 20 dag
  • pieczarki, 40 dag
  • jajka, 4
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, koperek lub pietruszka
  • orzechy ziemne (opcjonalnie), 2 duże garście
Składniki