Kasza pęczak z warzywami.

Kasza pęczak z warzywami.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Danie dla osób, które lubią zdrową żywność :)

Składniki

  • 1/2 szkl kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki: oregano, kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy
  • 1 kostka bulionu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować do miękkości z kostką bulionową ( na tę ilość kaszy - 1 szkl wody)

  2. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić.

  3. Dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz cukinię. Smażyć ok. 10 min. mieszając. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

  4. Następnie dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i przecier pomidorowy, chwilę smażyć ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

  5. Na koniec dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Dokładnie połączyć składniki i gotowe.
    Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 1/2 szkl kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki: oregano, kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy
  • 1 kostka bulionu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Składniki