Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami

Przepis dnia 2017-02-09
Kasza jęczmienna z indykiem i warzywami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem

Składniki

  • 200 g piersi z indyka
  • 150 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy tikka masala (garam masala, curry lub podobne)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było napisane 15 minut, więc standardowo gotowałam 10 - była al dente, tak jak lubię. Indyka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do tego indyka, rumienimy. Do indyka dorzucamy mrożone warzywa, smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (potrwa to jakieś 5 minut). Pod koniec do całości dodajemy przyprawy i harissę (lub inny ostry sos), mieszamy z kaszą.
    Potrawa jest dobra na ciepło i na zimno.

Komentarze do przepisu (3)

Bellapi 06 lutego 2017
pyszne kradnę przepis :)
GREGORHSPEED 06 lutego 2017
Pycha <3
bellamozzarella 08 lutego 2017
pyszka ;-) moje smaki zdecydowanie :-) i harissa...mniammm ;-)
Składniki
  • 200 g piersi z indyka
  • 150 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy tikka masala (garam masala, curry lub podobne)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki