Kasza jęczmienna na bardzo ostro, nadziana skwarami z boczku.

Kasza jęczmienna na bardzo ostro, nadziana skwarami z boczku.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie dla lubiących parzone kasze, oraz ostre papryki.

Składniki

  • woda 4 szklanki
  • kasza jęczmienna 2 szklanki
  • przecier z ostrych papryczek chili 2 czubate łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka kupna)
  • Sól
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • usmażone kawałki boczku z cebulą
  • ogórki marynowane
  • papryczki ostre czereśniowe

Przygotowanie

  1. Kasze moczymy w miseczce.

  2. Zagotowujemy 4 szklanki wody z pastą rosołową, przecierem z papryczek, solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.

  3. Dodajemy wypłukaną kaszę, cały czas mieszamy.

  4. Gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie już gęstnieć. Zakańczamy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza dojdzie.

  5. Po 30 minutach kasza musi nam ładnie zgęstnieć pod warunkiem że na 2 szklanki wody damy 1 szklankę kaszy.

  6. Do tak gęstej kaszy dodajemy usmażone kawałki boczku z cebulą i wytopionym tłuszczem.

  7. Mieszamy.

  8. Wykładamy na talerz lub do miseczki i zajadamy razem z ogórkiem marynowanym i papryczkami czereśniowymi. Pycha.

    Smacznego!!!

Składniki
  • woda 4 szklanki
  • kasza jęczmienna 2 szklanki
  • przecier z ostrych papryczek chili 2 czubate łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka kupna)
  • Sól
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • usmażone kawałki boczku z cebulą
  • ogórki marynowane
  • papryczki ostre czereśniowe
Składniki