Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem i rodzynkami

Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem i rodzynkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i zdrowa zapiekanka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na śniadanie lub obiadek:)

Składniki

  • 1 szkalnka kaszy jaglanej
  • 2 szkalnki wody
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżek cukru trzcinowego (jeśli lubimy mniej słodkie lub dbamy o linię to wystarczy 1 łyżka, słodyczy dodają również rodzynki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • garść rodzynek
  • masło
  • jogurt naturalny do polania
  • opcjonalnie do dekoracji kokos i prażone płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Następnie wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 15-20 minut). W tym czasie twarożek rozgniatamy z żółtkiem i cukrami, do masy dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy.
    Naczynie żaroodporne o pojemności 1 litra wysmarowujemy masłem.
    Połowę ugotowanej kaszy wykładamy na spód, na to masę serową, na ser pozostałą kaszę. Na górze umieszczamy kilka wiórek masła.

  2. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 40 - 45 minut, do zarumienienia się kaszy. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut.
    Po tym czasie kroimy, polewamy jogurtem, obsypujemy kokosem i uprażonymi płatkami migdałów.
    SMACZNEGO:)

    Zapiekanka jest pyszna na gorąco, ale można ją zostawić w lodówce pod przykryciem do następnego dnia i zjeść na zimno.

Komentarze do przepisu (2)

CZARNAINEZ 09 maja 2014
Własnie dziś zrobiłam przepyszne -moja córeczka powiedziała mamo ambrozja
Cieszę się, że smakowało:) Pozdrawiam:
Składniki
  • 1 szkalnka kaszy jaglanej
  • 2 szkalnki wody
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżek cukru trzcinowego (jeśli lubimy mniej słodkie lub dbamy o linię to wystarczy 1 łyżka, słodyczy dodają również rodzynki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • garść rodzynek
  • masło
  • jogurt naturalny do polania
  • opcjonalnie do dekoracji kokos i prażone płatki migdałowe
Składniki