Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta

Przepis dnia 2015-02-19
Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ellie
Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Po więcej przepisów zapraszam na bloga. :)

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 fasolki szparagowej mrożonej
  • Papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 180 g sera typu feta
  • sól, pieprz, chilli, ostra papryka w proszku, szczypta cukru
  • cytryna do skropienia

Przygotowanie


  1. Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną szklanką wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, wyłączyć gaz ; odstawić kaszę by wchłonęła cały płyn i stała się sypka. Dosolić do smaku.
    Fasolkę ugotować al dente.

  2. Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę, pokroić paprykę.
    Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego. :)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 20 lutego 2015
Ciekawy i oryginalny przepis. Cos nowego, zdrowego, kolorowego i hurrrra-bez majonezu. Mysle, ze gdyby nie dusic... Czytaj całość »
Ciekawy i oryginalny przepis. Cos nowego, zdrowego, kolorowego i hurrrra-bez majonezu. Mysle, ze gdyby nie dusic warzyw bylaby rownie smaczna. Mozne jeszcze dodac natke pietruszki? :)
Ellie 20 lutego 2015
Dziękuję bardzo :) Tak, myślę, że natka będzie pasować
Zazula1 24 lutego 2015
Fajne i lekkie danie :)
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 fasolki szparagowej mrożonej
  • Papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 180 g sera typu feta
  • sól, pieprz, chilli, ostra papryka w proszku, szczypta cukru
  • cytryna do skropienia
Składniki