Kasza jaglana z pomidorami i szynką

Kasza jaglana z pomidorami i szynką
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Lekki obiad, gotowy w 20 minut.

Składniki

  • Pomidor - 2 średnie sztuki
  • Por - jasna część z jednej sztuki
  • Szynka wieprzowa - 4 plasterki
  • Keczup - 1 łyżka
  • Bazylia - kilka listków świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • Olej do smażenia
  • Kasza jaglana - 100 g
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pora kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy do pora i smażymy ok. minuty.

  2. Następnie wrzucamy na patelnię obrane i pokrojone pomidory i dusimy kilka minut.

  3. Świeżą bazylię kroimy, suszoną rozcieramy lekko w palcach. Dodajemy do sosu bazylię oraz keczup, mieszamy i dusimy jeszcze ok. minuty.

  4. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

  5. Kaszę gotujemy i podajemy z sosem. Danie można udekorować liśćmi bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (13)

patros 02 sierpnia 2018
Barrdzo fajne danie
SlodkoSlodka83 02 sierpnia 2018
Smaczniutko :-)
bryssska 02 sierpnia 2018
Pycha ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomidor - 2 średnie sztuki
  • Por - jasna część z jednej sztuki
  • Szynka wieprzowa - 4 plasterki
  • Keczup - 1 łyżka
  • Bazylia - kilka listków świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • Olej do smażenia
  • Kasza jaglana - 100 g
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki