Kasza gryczana z warzywami i parmezanem

Kasza gryczana z warzywami i parmezanem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczną, pożywną i aromatyczna kaszę gryczaną z warzywami oraz nutką lubczyku i tymianku Przygotowanie jest proste i szybkie, a całe danie jest świetną i wartościową przekąską. Kaszę z warzywami możemy serwować jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • parmezan
  • PRZYPRAWY:
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • lubczyk mielony
  • tymianek

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty lubczyku.

    Cebulkę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.

    Na rozgrzanym oleju najpierw szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę i chwilę razem smażymy.

    Całość podlewamy lekko wodą, dodajemy tymianek oraz lubczyk i dusimy około 5 minut.

    Podduszone warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą oraz łyżeczką masła. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Całość posypujemy tartym parmezanem (zwykłym lub wegańskim).

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 27 marca 2015
Uwielbiam takie miksy. Mniam!
BEATA1978 28 marca 2015
super, kocham kaszę gryczaną :)
Składniki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • parmezan
  • PRZYPRAWY:
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • lubczyk mielony
  • tymianek
Składniki