Kasza gryczana z szynką i warzywami

Kasza gryczana z szynką i warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybki w przygotowaniu, sycący, smaczny i zdrowy obiad. Polecam.

Składniki

  • 150 g kaszy gryczanej białej
  • 5-6 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z żurawiną
  • 4-5 plasterków szynki drobiowej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć i pokroić. Warzywa przełożyć na patelnię i smażyć na oleju kilka minut, aż zmiękną. Dodać przyprawy. Całość wymieszać. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jeszcze chwilę smażyć. Na talerze nakładać najpierw kaszę, a następnie zawartość patelni. Posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami i żurawiną.
    To danie można również przygotować w wersji bez szynki. Też jest pyszne.

Komentarze do przepisu (12)

ErJot 14 lutego 2019
Moja ulubiona kasza gryczana w bardzo apetycznym wydaniu:)
bryssska 14 lutego 2019
Fajna potrawa, uwielbiam dania z kaszą ;-D
fafiatko 14 lutego 2019
Idealna, kasza najlepsza jest z sosem!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g kaszy gryczanej białej
  • 5-6 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z żurawiną
  • 4-5 plasterków szynki drobiowej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki