Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z sosem z podgrzybków podana z marynowanym ogórkiem i papryczką czereśniową. Polecam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Sos z podgrzybków: Składniki: podgrzybki w sosie własnym 1 słoik woda 500 ml włoszczyzna suszona 2 łyżki ziele angielskie 6 szt. liść laurowy 2 szt. sól pieprz ziołowy domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa natka pietruszki koper mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietana 30% do zabielenia sosu Wykonanie: W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.
Wykonanie dania: Zagotowujemy 3 szklanki wody z pastą rosołową. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie półtorej szklanki kaszy gryczanej. Do gotującej się wody dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć. Kończymy gotowanie kaszy, przykrywamy pokrywką garnczek z kaszą i czekamy 30 minut. W tym czasie kasza dojdzie do idealnego stanu. Po 30 minutach mieszamy kasze.
Parzoną kaszę podajemy z ugotowanym sosem z podgrzybków oraz z ogórkiem marynowanym i papryczką czereśniową. Smacznego!!!