Kasza gryczana z pomidorowym pesto

Kasza gryczana z pomidorowym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kochamy kasze, ryże i różne tegesy. Wariacji mnóstwo można zapodać. Wczoraj wariowaliśmy i my. Pamiętacie z elementarza „Taki ser to deser?”. No to ta kasza będzie dla was takim „serem”. Samodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 łyżki brązowego siemienia lnianego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą.

    Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 25 sierpnia 2019
Pychotka :)
Składniki
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 łyżki brązowego siemienia lnianego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki