Kasza gryczana z pieczarkami w sosie śmietanowym

Kasza gryczana z pieczarkami w sosie śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Jako wielbicielka kaszy gryczanej polecam pyszne połączenie kaszy z sosem śmietanowo bardzo pieczarkowym:)

Składniki

  • kasza gryczana 2 woreczki
  • pieczarki 60 dag
  • śmietana 18% 300 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /polecam prażoną/ gotujemy w osolonym wrzątku na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry lub na ćwiartki /większe "okazy" na ósemki/.
    Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Dusimy do czasu aż pieczarki będą miękkie. Wlewamy śmietanę i gotujemy na małym ogniu 2-3 min. ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzach rozkładamy porcje kaszy i polewamy przygotowanym sosem. Możemy również kaszę dodać bezpośredni do sosu na patelni i wymieszać.

Komentarze do przepisu (8)

bryssska 05 kwietnia 2018
Dla mnie bomba, chętnie się piszę ;-)
Nevermore 05 kwietnia 2018
Gryczana? Biorę bez dwóch zdań :D
fafiatko 06 kwietnia 2018
gryczana z sosem pieczarkowym to u przygotowywano jak bylam mala, pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • pieczarki 60 dag
  • śmietana 18% 300 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki