Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kasza gryczana z pieczarkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Wytapiamy z boczku tłuszcz, dodajemy kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Mieszając, prażymy kaszę, aż jej ziarna pokryją się tłuszczem, a cebula będzie szklista.
Pieczarki myjemy, jeśli trzeba, obieramy. Część kroimy, kilka zostawiamy w całości do dekoracji. Dusimy, aż grzyby zmiękną, a sok, który powstał, odparuje. Pieczarki mieszamy z kaszą.
Całość przekładamy do naczynia do zapiekanek i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majeranek, listek laurowy, sól i pieprz, mieszamy i ustawiamy na małym ogniu, na płytce ochronnej.
Gdy kasza wchłonie całą wodę, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160oC. Po 40 minutach wyjmujemy.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 300 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 23 gŹródło: Rewia