Kasza gryczana z kurkami i boczkiem

Kasza gryczana z kurkami i boczkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Kasza gryczana z kurkami i boczkiem to najprawdopodobniej najpyszniejsza kasza na świecie.

Składniki

  • Kasza gryczana 100 g
  • Boczek wędzony 100 g
  • Kurki 200 g
  • 2 Cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu pod przykryciem.

  2. Kurki umyj, oczyść, małe zostaw w całości, duże pokrój na mniejsze.

  3. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię.

  4. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj poszatkowane cebule.

  5. Gdy cebula będzie już szklista dodaj kurki.

  6. Posól do smaku i smaż od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut.

  7. Wsyp kaszę i całość dobrze zamieszaj.

  8. Posyp siekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 05 sierpnia 2019
Uwielbiam gryczaną, w tej wersji zapowiada się super
Składniki
  • Kasza gryczana 100 g
  • Boczek wędzony 100 g
  • Kurki 200 g
  • 2 Cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki
Składniki