Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami

Kasza gryczana z brukselką, kabanosami i wędzonymi śliwkami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Moja ukochana brukselka podana z kabanosami, wędzonymi śliwkami i kaszą gryczaną prażoną. Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne.

Składniki

  • brukselka 40 dag
  • kabanosy 4 szt
  • wędzone śliwki 6 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula czerwona 1 szt
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy, gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odsączamy. Większe sztuki możemy przekroić na pół.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Oprószamy niewielką ilością soli.
    Gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone w grubsze plastry kabanosy i wędzone śliwki /pokrojone w paski/.
    Kaszę gryczaną prażoną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Gdy kabanosy lekko się zrumienią na patelnię dodajemy brukselkę, musztardę i doprawiamy do smaku. Całość podsmażamy jeszcze ok. 5 min. często mieszając.
    Porcje kaszy gryczanej rozkładamy na talerzach a na niej brukselkę z kabanosami i dodatkami. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 26 października 2018
Konkretne danie ;-D
babcitereskiciasta 27 października 2018
Pyszne danie.:)
pelen_brzuszek 27 października 2018
ciekawy pomysł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • brukselka 40 dag
  • kabanosy 4 szt
  • wędzone śliwki 6 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula czerwona 1 szt
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • tłuszcz do smażenia
Składniki