Kasza gryczana na ostro ze sloninka i boczkiem, wraz z boczniakami mikolajkowymi.

Kasza gryczana na ostro ze sloninka i boczkiem, wraz z boczniakami mikolajkowymi.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: bozka44
Jesli ktos nie lubi kaszy, moze da sie przekonac :-) Pyszne, szybkie danie!

Składniki

  • kasza gryczana prazona, 2 torebki po 100 g suchego produktu
  • nieduzy plaster sloninki, 3 nieduze plastry swiezego boczku
  • 2 cebule, 4 zabki czosnku, 1 peperoni
  • 200 g boczniakow mikolajkowych (uzylam mini)
  • Maslo, Kucharek, pieprz czarny

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie nastawiamy kasze do gotowania. Trzeba bedzie uwazac, aby nie byla za miekka, od momentu wrzenia wody gotujemy max 15 minut, odcedzamy natychiast i odparowujemy.

    Na duzej patelni smazymy sloninke pokrojona w spora kostke oraz boczek pokrojony w paski. Jak mieso sie odrobine wysmazy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulke pokrojona w piorka. Doprawiamy nieco Kucharkiem i ciagle mieszajac odczekujemy, az cebula sie zeszkli. Na koncu dodajemy papryczke peperoni, drobno pokrojona i smazymy jeszcze tylko minutke. Patelnie zestawiamy z ognia.

    Na drugiej, malej patelni smazymy na masle, a wlasciwie w pierwszej fazie - dusimy - boczniaki takze z dodatkiem tylko przyprawy warzywnej.
    Patelnie przykrywamy pokrywka, czasami mieszamy.

    Odparowana kasze wysypujemy na patelnie ze slonina i cebula, doprawiamy solidna porcja pieprzu (ja doprawiam dodatkowo jeszcze na talerzu) i dodatkowo podsmazamy.

    I gotowe!!

    Pyszny bylby do tego kiszony ogorek, ale ja o nim zapomnialam :-)

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 25 maja 2018
Pycha! i jakie ladne boczniaczki!
basiliana 25 maja 2018
Wygląda apetycznie i zawiera kaszę gryczaną ze skwarkami, co już mnie przekonuje:)
Nevermore 25 maja 2018
Jak gryczana i to jeszcze na ostro, to ja biorę całą michę na rano xD Pycha :)
Składniki
  • kasza gryczana prazona, 2 torebki po 100 g suchego produktu
  • nieduzy plaster sloninki, 3 nieduze plastry swiezego boczku
  • 2 cebule, 4 zabki czosnku, 1 peperoni
  • 200 g boczniakow mikolajkowych (uzylam mini)
  • Maslo, Kucharek, pieprz czarny
Składniki