Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdemu zdarza się ugotować za dużo. Czasem to nawet dobrze, o ile nadmiar dotyczy kotletów schabowych czy zapiekanki warzywnej – mamy gotowy obiad na drugi dzień. Problem sprawiają nam najczęściej ziemniaki, które odgrzewane są zwyczajnie niesmaczne, nawet jeśli wciąż zdatne do spożycia. Nadmiar ugotowanych ziemniaków często zalega zapomniany w lodówce, aż trafi do kosza. A przecież nikt nie lubi marnotrawstwa. Warto więc odkryć możliwości kulinarne, jakie stwarzają ugotowane ziemniaki. Nadają się nie tylko do natychmiastowego spożycia. Prawdę mówiąc, kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków są o wiele lepsze niż ze świeżych! Znacznie łatwiej na przykład uformować z nich smakowite placuszki z sosem czosnkowym.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 103
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1814
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 62
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 103
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1814
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 62
Składniki
Połącz składniki na sos i odstaw go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ziemniaki rozgnieć praską na purée. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozkłóć jajko.
Wszystkie składniki połącz w misce w jednolitą masę. Uformuj z niej niewielkie placuszki i obsmaż je na rozgrzanym oleju (z obu stron), aż staną się złociste. Aby się nie przypaliły, smaż na średnim ogniu.
Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.